Työvälineiden tarve ja hyöty

Remontoinnin aikana moneen otteeseen olen miettinyt työvälineitä. Tai itseasiassa niiden tarvetta. Mitä minulla tulee olla, jotta saan remontin valmiiksi? Mikä riittää, mitä ilman pärjää? Suurimmaksi osaksi olen saanut lainata isän työkaluja, joten valtavia investointeja ei ole tullut. Lisäksi olen itse ehtinyt keräämään ja ostamaan kohtalaisen työkaluarsenaalin, pääsääntöisesti autonkorjaukseen liittyviä mutta suurin osa ns. yleiskäyttöisiä työkaluja (vasaraa, erilaisia hylsyjä ja avaimia sekä meisseleitä).

Tarpeen määrittely

Tämähän alkaa kuin joku softaprojekti, tarpeen määrittely. No tarve on ja se pitää jotenkin saada ymmärrettäväksi. Eli mitä työvälineitä remontoinnissa tarvitaan ja mitä tarvitsee ostaa? Mitä voi/kannattaa vuokrata?

Remontin alkuvaiheessa minulla oli käytössä vasaroita, purku-/sorkkarautoja, pari lekaa, sähköporakone, akkuväännin, käsisirkkeli, katkaisusirkkeli, käsisahoja, mittoja, vatupassi ja lainassa vielä kääntöpöytäsirkkeli. Kohtalaisen kattava valikoima erilaisia työkaluja. Oikeastaan ilmatyökalut loistivat poissaolollaan vaikka pikku kompura olikin käytössä. Ajattelin, että noilla pärjään hyvin pitkälle projektissa. Ja niin pärjäsinkin. Työhön kuului lankun halkaisua ja katkaisua, erilaisia ruuvaus- ja naulausoperaatioita vaakaan tai pystyyn. Kääntöpöytä tipahti melkein heti pois pelistä, kun se päästi voimasavut pihalle. Jatko mentiin käsisirkkelin voimin.

Tarve oli aika hyvin katettu käytössä olevien työkalujen avulla. Projektin loppuvaiheessa alkoi listoitus. Katkaisukäytössä ollut sirkkeli oli vanha, terä kulunut ja laakereissa välystä aikas paljon. Tämä tuli todettua jo lattiaa tehdessä. Pintaa en halunnut tehdä epätarkalla sirkkelillä, joten katkaisu/jiiri piti saada. Armottoman hakemisen perusteella hintaryhmä alkoi olla kohtalaisen selvä. Halpa kääntöpöytä maksoi noin 300 euroa, merkkilaite oli 600-800 euron tuntumassa. Halpa jiiri maksoi 100-150 euroa, merkkituote 200-250. Monitoimisirkkelit (pikku pöytä + jiiri/katkaisu) jakautuivat samalla tavalla 150-200 euron ja 390-600 euron kategorioihin.

Valinta

Periaatteessa ja loogisesti ajateltuna vähin, millä olisin pärjännyt olisi ollut jiirisaha. Tarkkuuden suhteen uskon ja luotan merkkiin, joten jiiri olisi kustantanut sen 200 - 250 euroa. Pidemmälle mietittyäni tarve halkaisulle oli myös olemassa, joten pelkkä jiiri karsiutui pois. Vaihtoehtoja olivat halpa kääntöpöytä tai merkki-monitoimisirkkeli. Kääntöpöytä vei kohtalaisen ison tilan, joten remontin jälkeen säilytys pienessä autotallissa olisi kompromissi. Ja usko merkkituotteen tarkkuuteen oli edelleenkin korkea. Lopulta ostin Makitan 390 euron monitoimisirkkelin.

Jälkeenpäin ajateltuna harmittaa, etten ostanut tuota laitetta aikaisemmin. Se nimittäin on todella näppärä laite. Pari miinusta tulee siitä, että 2*4 lankku ei halkea pöydällä eikä katkaisuosassa ole kiinteää mitta-asteikkoa. Mutta nämä ovat kompromissi hinnan suhteen. Boschin vastaavanlainen laite olisi halkaissut 2*4 lankun ja siinä olisi ollut mitta-asteikko, mutta hintaa oli 600 euroa.

Toinen asia, joka minua jälkikäteen harmittaa on työvaatteet. Melkein loppuun asti menin vanhoilla vaatteilla (risat farkut ja paita). Lattianhiontaa varten ostin Blåkläderin housut, joissa oli polvipehmusteet. Saakeli että ovat hyvät housut. Olisi vain pitänyt oikeasti tajuta ostaa aikaisemmin.

Pari vinkkiä

Vinkkinä remontoijalle tai rakentajalle voisin antaa seuraavan. Mieti millaisia laitteita tai työkaluja tarvitset viimeistelyssä. Tämän jälkeen mieti, että voisiko niitä hyödyntää muussa vaiheessa remontointia. Jos tarvetta on vain hetkellisesti (minulla esimerkiksi lattianhiontakone), mieti riittääkö pelkkä vuokraus. Jos laitteelle löytyy tarvetta remontoinnin/rakentamisen aikana enemmänkin ja hinta on kohtuullinen niin kannattaa ostaa se mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tällöin se pääsee kuolettamaan omaa ostohintaansa mahdollisimman nopeasti.

Minä en olisi viitsinyt halkaista käsisirkkelillä huonossa työasennossa koolausrimoja, jos Makita olisi ollut käytössä. Samoin kynät, vasarat, meisselit ja muut vehkeet olisivat pysyneet taskussa, jos olisin ostanut työhousut ihan alussa. Akkuporakoneen olisin vielä voinut ostaa, nyt se tuntuu vähän turhalta. Tai perustelemattomalta. Mutta kun saan sopivasti rahaa kasaan, ostan akkuporakoneen.

Mieti tarve, tutki vaihtoehdot, tee tarkat rajaukset laitteiden suhteen. Jos vuokraus on vaihtoehto niin vuokraa (tai lainaa), muussa tapauksessa osta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Laite kyllä löytää käyttötarkoituksensa. Ja maksaa itsensä takaisi kohtalaisen nopeasti.